XPPS Online

Az eXtensible Portal Publishing System (XPPS) egy portálmegoldás, amely egyrészt a nagyközönség által látható részekből, másrészt az ugyancsak webes felületen elérhető, de jelszavas, SSL biztonsági kódolással ellátott adminisztrációs felületből áll.

Az XPPS rendszer minden hierarchikus online információszolgáltatásban alkalmazható. A Prim Online sokéves tapasztalata révén abban különbözik egy programozó cég kínálatától, hogy ezt a rendszert nem programozók, hanem hírszerkesztők definiálták, és a sokéves használat során az ő igényrendszerük épült be a tartalommenedzselésbe.

A portálmegoldás egyrészt a nagyközönség által látható részekből, másrészt az ugyancsak webes felületen elérhető, de jelszavas, SSL biztonsági kódolással ellátott adminisztrációs felületből áll.

A két rész együttes eredménye:

 • dinamikus, a tartalomhoz igazított jogosultságokat is kezelő, egyszerű tartalmi feltöltés,
 • gyors, percrekész aktualizálás lehetősége bármely internetkapcsolattal rendelkező eszközről,
 • az archiválás automatizmusa, illetve kapcsolódási pontokon keresztül a múlt beépülése a jövőbe,
 • interaktív kommunikációs lehetőségek,
 • a szerkesztők által vásárolt cikkekkel kapcsolatos elszámolási funkciók,
 • sokféle, modulárisan bővíthető szolgáltatás,
 • tartalomszolgáltatás, amelynek lényege, hogy az információs oldalak jól – és többféleképpen csoportosítva – megjeleníthetők,
 • kulcsszavas adatbázis-szerkezet, amelynek lényege, hogy minden információs oldal meghatározó kulcsszavai révén kapcsolódhat más információs oldalakhoz, és az érdeklődő a kapcsolódó cikkek hálózatán keresztül tetszőleges mélységig áshatja bele magát egy adott témába, ugyanakkor a teljes szavas keresés mellett a lényegi elemekre (kulcsszavakra) történő rákeresés gyorsabb és lényegibb információszolgáltatást eredményez,
 • eXtensible Portal Publishing System (XPPS), amelynek lényege, hogy a tartalom egyszerűen, webes felületen keresztül tartható karban, oly módon, hogy egy időben sok helyről, egymástól függetlenül, alapszintű számítástechnikai tudással (pl. Word-ismeret) rendelkező szakemberek tölthetik fel a portál mögötti adatbázist, és a bevitt információ különböző szinteken jeleníthető meg.

Ezek az alapok biztosítják, hogy

 • a portálszolgáltató olyan dinamikus szoftverkörnyezetet kap tartalomszolgáltatásához, amelyben minden bekerült információ folyamatosan gazdagítja a portált (az információk nem íródnak felül, nem kerülnek statikus archívumba, hanem a kulcsszavakon keresztül a múlt folyamatosan beépül a jövőbe),
 • tetszőleges számú decentralizált szerkesztői munkahelyről tetszőleges mértékben frissíthető a tartalom, úgy, hogy a dolgozóknak nem kell megtanulniuk a webprogramozást.

Az SSL-biztonsággal ellátott adminisztrációs felületre az egyes munkahelyekről felhasználói névvel, jelszóval lehet belépni. Az egyes felhasználókhoz különféle jogosultságok tartoznak, amelyek lehetővé teszik a bevitt információ azonnali elfogadását és megjelenítését is, de alapesetben csak bizonyos portálrész feltöltésére terjednek ki, amit egy magasabb szintű jogosultsággal rendelkező kontrollszemély tesz a nyilvánosság számára láthatóvá. A felhasználói jogosultságok megfelelő beállításával modellezhető a tartalomszolgáltatónál esetleg már működő hierarchikus struktúra, ahol az anyag több lépcsőn keresztül – szerző, szerkesztő, korrektor, főszerkesztő – jut el a publikálásig.

Az alapokhoz közvetlenül és közvetve is kapcsolódnak olyan szolgáltatások, amelyek a látogatókban nagyobb kötődést alakítanak ki a portál iránt. Ezek egy része közvetlenül kapcsolódik az információszolgáltatáshoz.

Kiegészítő opcionális modulok:

Archívum

Szabad szavas keresés, szűkítés időben és rovatok szerint, így kereshetővé válnak az egyes témákhoz felkerült tartalmak.

Fórum

A fórumba a megrendelő kívánságára előmoderálási funkciót építünk be, így az adott hozzászólás csak akkor jelenik meg a weboldalon, ha a moderátor engedélyezte azt.
A fórum esetében nagy hangsúlyt helyeztünk a legfőbb elvárásra, a sebességre.
A regisztrált felhasználók saját oldallal rendelkeznek - alapadatok, e-mail cím, blogindítási lehetőség. Háromszintű fórummegjelenítés: bárki által indítható topic, a topicindító által moderált fórum, a szerkesztőség által szerkesztett fórumoldal.

A "meghívott vendég" opció segítségével egyes felhasználók hozzászólásainak külalakja testre szabható, így elkülönül a többi felhasználó megjegyzéseitől. Ez alkalmassá teszi a fórumot arra, hogy a meghívott vendégtől egy topic keretében kérdezzenek az aktuális témákról.

Blog

Blognyitási lehetőség a regisztrált usereknek, saját adatoldalukról.
A szerkesztőség által felkért "hivatásos" blogírók linkjeit el lehet helyezni a nyitólapon.
Minden bloghoz saját adminfelület tartozik, amelyen a tulajdonos módosíthatja beállításait, és új bejegyzést hozhat létre. Minden blogbejegyzéshez hozzászólhatnak az olvasók, amennyiben ezt a blog tulajdonosa engedélyezi.

Hírlevél-generálás

A portálrendszerben a hírlevél-adminisztrátor egy egyszerűsített felületen tud új hírlevelet indítani. A hírlevelekhez természetesen csatlakozik egy nyilvános megrendelői oldal, vagyis a látogatók minden egyes hírlevél esetében szabadon eldönthetik, hogy megrendelik-e azt, vagy sem.

Mobil verzió

A rendszer alkalmas olyan kimeneti állományok automatikus elkészítésére, amelyeket tenyérszámítógépek és mobiltelefonok is meg tudnak jeleníteni. Ezek a tartalmak elérhetővé tehetők egy tetszőleges címen.

Képszerkesztés

A rendszer lehetővé teszi a könnyed képbeszúrást leadbe és szövegtestbe is, akár nagyítható, egyedi képként, akár képgalériaként.
A képekkel együtt megjeleníti a képaláírást, a szerző és a képügynökség nevét.
A feltöltött képek adatbázisba kerülnek, ahonnan később egyszerűen újra felhasználhatók.

Linkek

A szerkesztő a szövegben bármely szóhoz, illetve a cikkhez is kapcsolhat URL-t. A gyakran használt külső linkeket témacsoportonként és ábécé szerint tárolhatja az adatbázisban, és kevés klikkel, copy-paste nélkül kapcsolhat. A gyakran használt forrásokat a szerkesztő a hasznos linkek boxába teheti, és azt tetszőleges rovatban/alrovatban megjelenítheti.

Címoldal/Layout

A felületkezelő segítségével (javás editor) lehetőség nyílik az egyes layoutok módosítására, a skinek megválasztására, de akár a HTML-kódhoz való közvetlen hozzáférésre is. Így a címoldal és a rovatnyitó könnyedén, fejlesztő beavatkozása nélkül megváltoztatható, szerkeszthetők.

Statisztika

A naplózott logfájlokból a rendszer valós idejű statisztikát készít. Az adminrendszer megmutatja a cikkek, rovatok látogatottságát. Részletes napi, heti, havi, éves statisztikák készíthetők az oldal és a rovatok látogatottságáról, a szerzők olvasottságáról, az anyagok olvasottsági megoszlásáról. A címoldalon elhelyezhető a legolvasottabb cikkek boxa.

Fizetési modul

A felhasználók bankkártya vagy emelt díjas SMS segítségével feltölthetik egyenlegüket, amit aztán idő vagy cikkolvasás alapján számol el a rendszer.

Hirdetéskiszolgálás

A hirdetéskiszolgálást egy külön rendszer, az Adverticum AdServer végzi. Az AdServer a hazai internetes oldalak 85%-át szolgálja ki hirdetésekkel, 99,8%-os rendelkezésre állással, szinten ASP formában.

Szavazás

Az adminfelületen keresztül szavazás indítható az egész portálon vagy annak bizonyos oldalain, teszőleges számú válaszlehetőséggel.

Kapcsolat
H-1118 Budapest
Ugron Gábor utca 35.
Referenciák
 • Adnew
  A mobilhirdetéssel foglalkozó Adnew Kft. új corporate oldala. 2011.
 • Hol vegyek autót?
  Hol vegyek autót?
  http://holvegyekautot.hu/
  Új autó vásárláshoz segítséget nyújtó licitkezelő oldal. 2011.
 • Olcsóbbszervíz
  Olcsóbbszervíz
  http://olcsobbszerviz.hu/
  Szervízek kiválasztását segítő licitkezelő site. 2011.
 • Prím Online
  Prím Online
  http://prim.hu/
  A legrégebben működő hazai informatikai hírportál.
 • MTI corporate
  MTI corporate
  Az MTI corporate oldala. 2010. (Volt hirugynokseg.hu)
 • FüHü
  FüHü
  A Független Hírügynökség Kft. corporate/bemutató oldala. 2011. (Volt fuhu.hu)
 • MTI
  MTI
  Az MTI hírportálja. 2010. (Volt mti.hu)
 • Primlista.hu
  Primlista.hu
  http://primlista.hu/
  A legrégebben működő hazai levelezési listákat kezelő oldal.
 • Kütyü Magazin
  Kütyü Magazin
  http://kutyu.hu/
  A Kütyü Magazin hírportálja.
 • Prím Letöltés
  Prím Letöltés
  http://letoltes.com/
  Ingyenesen letölthető programok gyűjtőoldala.
 • Pázmánd weboldala
  Pázmánd weboldala
  http://pazmand.hu/
  Pázmánd község weboldala (2011).